Blijf in Nederland. Ga niet op reis. Boek geen reizen voor de periode tot en met 31 maart. Reis alleen bij ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is.
Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen in Nederland en in het buitenland. Ga niet op reis en blijf in Nederland. Boek geen reizen voor de periode tot en met 31 maart.
Het kan 10 dagen duren voordat je klachten krijgt nadat je besmet bent met corona. Daarom is het belangrijk 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Er zijn ook mensen die helemaal geen klachten krijgen, maar wel besmet zijn met corona. Zij kunnen andere mensen besmetten als zij niet thuisblijven.
Thuisquarantaine betekent dat je thuisblijft en geen bezoek ontvangt. Dit doe je als je risico hebt gelopen om met corona besmet te zijn. Door in thuisquarantaine te gaan voorkom je dat het coronavirus zich verder verspreidt. Lees meer wat je moet regelen voor je thuisquarantaine op de voorbereidingspagina.
Nee, ook als je gevaccineerd bent ga je in thuisquarantaine na je reis.
Iedereen die in een gebied is geweest met een hoog coronarisico, waarbij geldt dat je bij thuiskomst in thuisquarantaine moet.
U moet als reiziger uit een hoogrisicoland een negatieve testuitslag laten zien als u naar Nederland reist. Dit is omdat reizigers uit hoog-risicogebieden een risico vormen op de import en verspreiding van het coronavirus. De verplichte testuitslag vervangt nooit andere coronamaatregelen, zoals het inreisverbod, quarantaine of vaccinatie. Je kan hier meer lezen.
De negatieve testuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn. Het document wordt op 5 punten gecontroleerd:
- Type test: dit moet een moleculaire PCR-test zijn en een test op Sars-Cov-2/COVID-19. Een ander type test, inclusief een sneltest, is niet geldig;
- Testresultaat: moet negatief (of niet gedetecteerd) zijn;
- Voor- en achternaam: overeenkomstig met het paspoort;
- Datum en tijd van afname van de test: de test is maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland;
- Gegevens instituut of laboratorium dat de test afnam.
Meer informatie kan je hier vinden.
De negatieve sneltestuitslag moet in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans of Nederlands zijn. Het document wordt op 5 punten gecontroleerd:
- Type test: dit moet een sneltest (antigeen of LAMP-test) of PCR-test zijn.
- Testresultaat: moet negatief op SARS-CoV-2 (of niet gedetecteerd) zijn
- Voor- en achternaam: overeenkomstig met het paspoort. Datum en tijd van afname van de test: de test is maximaal 4 uur oud bij het aan boord gaan van het vliegtuig of de ferry. Voor transportmedewerkers geldt dat de test maximaal 24 uur oud is bij het aan boord gaan van de ferry.
- Op de testuitslag staat een logo of kenmerk van een instituut of arts.
De testuitslag mag zowel op papier als digitaal worden getoond. Meer informatie kan je hier vinden.
Je kan een test laten afnemen bij een gevalideerd testcentrum (bv. laboratorium, arts, gezondheidsdienst, etc) op je reisbestemming. Lees hier meer. Let erop dat de test voldoet aan de eisen die Nederland stelt hieraan. Zie hiervoor de andere veelgestelde vraag.
Blijf in uw accommodatie en vermijd contact met anderen. Neem ook contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland en volg de maatregelen of adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten. Mogelijk moeten ook uw huisgenoten en/of reisgenoten in quarantaine. Wanneer je geen klachten meer hebt en negatief test op corona, mag je terug naar Nederland reizen.
Het kan 10 dagen duren voordat je klachten krijgt nadat je besmet bent met corona. Daarom is het belangrijk 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Na 10 dagen is de kans dat je nog coronaklachten krijgt erg klein. Je kan je thuisquarantaine verkorten door op dag 5 na thuiskomst een testafspraak in te plannen. Als de testuitslag negatief is, mag je uit quarantaine. Is de testuitslag positief? Blijf dan thuis en volg het advies van de GGD op.
Ja. Testen is echt een momentopname. Het kan tot 10 dagen duren voordat je klachten krijgt. Het kan dus zijn dat je te vroeg bent getest in het buitenland. Daarom moet je bij terugkomst alsnog 10 dagen in thuisquarantaine. Je kan je thuisquarantaine verkorten door op dag 5 na thuiskomst een testafspraak in te plannen. Als de testuitslag negatief is, mag je uit quarantaine. Is de testuitslag positief? Blijf dan thuis en volg het advies van de GGD op.
Ja. Testen is echt een momentopname. Het kan tot 10 dagen duren voordat je klachten krijgt. Het kan dus zijn dat je te vroeg bent getest in het buitenland. Daarom moet je bij terugkomst alsnog 10 dagen in thuisquarantaine. Je kan je thuisquarantaine verkorten door op dag 5 na thuiskomst een testafspraak in te plannen. Als de testuitslag negatief is, mag je uit quarantaine. Is de testuitslag positief? Blijf dan thuis en volg het advies van de GGD op.
Ja, dat kan. Je kan je thuisquarantaine verkorten door op dag 5 na thuiskomst een testafspraak in te plannen. Als de testuitslag negatief is, mag je uit quarantaine. Is de testuitslag positief? Blijf dan thuis en volg het advies van de GGD op.
Ja, want als je niet in thuisquarantaine gaat terwijl je wel besmet bent met corona, kun je andere mensen besmetten. Bijvoorbeeld als je langs gaat bij familie of vrienden. Maar ook in de supermarkt of op straat. Ook al ben je zelf misschien niet ziek, andere mensen kunnen erg ziek worden van het coronavirus of er zelfs aan overlijden. Bovendien zorgt het hoge aantal coronabesmettingen voor teveel druk op de zorg.
Nee, alleen de persoon die op reis is geweest moet in quarantaine.
Nee, eerder dan de 5e dag testen heeft geen zin. Het kan dan namelijk zijn dat je te vroeg test om het virus aan te kunnen tonen in de neus- en keelholte. De meeste mensen die ziek worden krijgen binnen zeven dagen klachten. Twee dagen daarvoor kan een PCR-test het virus al aantonen.
Voorbereiding
Tijdens de reis
Thuiskomst
Waar zou je nog meer mee geholpen zijn?
Help deze website beter te maken. Deel je mening anoniem in een paar vragen.
Deel je mening